Hulst

Hulst is een plant afkomstig uit de hulstfamilie, in het Latijn bekend als Ilex. Deze haagplant heeft zeer stekelige bladeren. Het stevige, lederachtige blad blijft zitten tijdens het winterseizoen. De wintergroene hulst krijgt kleine witte bloemetjes die gevolgd worden door zeer opvallende rode bessen. De bessen verschijnen alleen bij vrouwelijke exemplaren.

Hulst is zeer winterhard, kan goed tegen schaduw en gedijt ook prima in de volle zon. Elke grondsoort is geschikt, met uitzondering van slecht drainerende grond. Een waterdoorlatende, iets zure grond is perfect voor de hulst. Hulst groeit ongeveer 10-20 cm per jaar en is dus geen al te snelle groeier.

Een haag van hulst

De kenmerkende stekelige bladeren maken een hulsthaag volkomen ondoordringbaar. Hulst houdt ongewenste bezoekers op afstand en is daarmee een uitstekende natuurlijke vorm van inbraakpreventie. En als je op het platteland bent gaan wonen houdt je hulsthaag de koeien van de buren netjes op een afstand. Een hulsthaag is dankzij zijn sierlijk gevormde getande bladeren het hele jaar mooi om naar te kijken. In de winter komen daar rode bessen bij, die bovendien zeer geliefd zijn bij vogels. Voedsel is schaars in de winter, dus de vogels kunnen je hulp wel gebruiken. Rond kersttijd kun je wat haagtakjes met bessen afknippen voor in een kerststukje. Er blijft dan waarschijnlijk nog genoeg over voor de vogels.

Een van de grootste voordelen aan een hulsthaag is de compacte groeiwijze van de plant. Een haag van hulst wordt dus behoorlijk dicht. De bladeren en de takken staan heel dicht op elkaar. Door de langzame groei van de hulst duurt het even voordat de planten hoog genoeg zijn om als privacyhaag gebruikt te kunnen worden. Maar als het zover is, beschermt jouw hulsthaag gegarandeerd tegen inkijk van nieuwsgierige buren of kijkgrage voorbijgangers. Ook voor de inbraakwering is het prettig als een hulsthaag zo dicht wordt. Er komt namelijk geen enkele inbreker door de bladeren van de hulst heen. En als hij het probeert, zorgen de stekelige randen van de hulstbladeren er wel voor dat hij van gedachten zal veranderen.